Tüp Bebek (IVF) - ICSI
Tüp bebek tedavisi işlemi nedir ? (IVF-ICSI)
Jinekoloji veya androloji doktorları tarafından kısırlık tanısı konulan çiftin doğal yollar veya kısırlık tedavisinde diğer üreme yöntemleri ile başarısız olduğunda kullanılan önemli bir tedavi yöntemidir.
Tüp bebek ya da bilimsel ismiyle in vitro fertilizasyon (IVF), bayanda bulunan her bir yumurtanın her bir sperm tarafından, vücut dışında suni olarak embriyoloji laboratuvarında döllenmesi ve geliştirilmesi ile gelişen embriyoların anne rahmine transfer edilmesi sürecidir.
Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır ?
Bayanlarda;
- Yumurta rezervi (AMH değeri) ve kalitesi düşük olan bayanlarda,
- Yaşı ilerleyen bayanlarda,
- PCO (Polikistik over sendromu) olup vücudu gereğinden fazla ve düşük kalitede yumurta üreten bayanlarda,
- Tüpleri bağlı, tıkalı, olan veya enfeksiyon ya da dış gebelik gibi sebeplerle tüpleri alınmış olan bayanlarda,
- Vaginismus olan bayanlarda,
- Yumurtalık kisti veya kanserinden dolayı ameliyat geçirmiş bayanlarda,
- Endometriosis’i olan bayanlarda,
- Kadın üreme organlarında yapışıklığabağlı tüpler ve yumurtalıklar arasındaki ilişkinin bozulduğu durumlarda.
Erkeklerde;
- Boşalma ile ilgili problem yaşayan beylerde,
- Semen analizinde Dünya sağlık örgütünün (WHO) belirlemiş olduğu normozoospermi (normal sperm değerleri)’nin dışında kalan beylerde,
- Semen analizinde hiç sperm bulunmayan veya çok az sayıda sperm bulunan erkeklerde,
- Hareketli spermi bulunmayan erkeklerde,
- Erkek üreme organlarında bulunan tümör sebebi ile kemoterapi ve radyoterapi almış olup ameliyat geçirmek zorunda kalan erkeklerde,
- Küçükken geçirmiş olduğu kabakulak veya diğer virütik ateşli hastalıklara bağlı olarak sperm üretiminde bozukluk olan erkeklerde,
- Sperm kanalları tıkalı veya doğuştan sperm kanalları gelişmemiş olan erkeklerde,
- Testisleri bağlı olan veya testiste yanlış yapılan ameliyat sonrasında spermin ejekulata gelemediği durumlarda.
Genel olarak;
- Diğer tedavi yöntemleri ile gebelik elde edemeyen çiftlerde,
- Açıklanamayan (genellikle psikolojik) kısırlık vakalarında,
- Genetik problemi olan çiflerde,
- İmmunolojik (bağışıklık sistemi ile alakalı) problemleri olan çiftlerde.
Ne zaman tüp bebek tedavisine başvurmalıyım ?
Çiftin 1 sene boyunca korunmasız olarak düzenli ilişkiye girmesinden hamilelik gözlenmemesi veya hamileliğin düşüklerle sonuçlanması kısırlık sebebi olabileceğinden 1 sene sonunda bayanın jinekoloji doktoruna erkeğin ise androloji doktoruna başvurarak muayene olması gerekmektedir.
Yapılan muayene ve diğer üreme yöntemleri başarısız olduğu durumlarda tüp bebek tedavisine baş vurulması gerekmektedir.
10 adımda tüp bebek süreci;
- Öncelikle tüp bebek tedavisini düşünen hastalarımızın bizimle iletişime geçerek eğer Kıbrıs’ta yaşıyorsalar randevu alarak ön görüşme yapmaları için kliniğimize gerekmektedir.
Eğer hastalarımız Kıbrıs’ta yaşamıyorlar ise yine telefon veya e-mail yolu ile bizlere ulaşarak ön görüşme sürecini telefon veya e-mail konferansı şeklinde yapmamız gerekmektedir.
- Sonrasında hastalarımız ile ön görüşmeyi yaparak sorunun ne olduğunu ve kendilerine nasıl yardımcı olabileceğimizi bilebilmek için hem kendilerini dinleyerek onlara sorular soruyoruz hem de kendilerinden gerekli birtakım testler istiyoruz.
- Daha sonra kendileri için bir tedavi (öneri) planı çizilerek tüp bebek yolculuğumuzu başlatıyoruz.
- Hastamız tedavi planına uyduktan ve vücuttaki gerekli olan belirli değerleri düzeltildikten sonra (ön tedavi) hastamızın tedaviyi yapmak istediği ay’ı netleştiriyoruz.
- Bayanda adetinin 2. veya 3. Günü jinekolojik muayeneye gelerek kontrollerini yapıyoruz ve kan testine bakıyoruz. Eğer tüm değerleri normal ise iğne tedavisi başlatılarak yumurtalıklarındaki foliküllerini (yumurtalarını) olgunlaştırma sürecine giriyoruz.
(Yumurta olgunlaştırma süreci her bayanda farklı olup yaklaşık 12 gün sürmektedir.)
- Yumurta olgunlaştırma süreci bittikten 35 saat sonrasında anne adayı yaklaşık 30 dakika süren anestezi altında bir operasyon sürecinden geçerek yumurtaları toplanır.
- Yumurta toplamanın olduğu gün baba adayı da sperm hücrelerini steril odada dölleme kabına bırakır.
- Aynı gün sperm hücreleri ile yumurtalar birleştirilerek döllenme aşamasına gidilir.
- Döllenen yumurtalar genellikle 5 gün boyunca embriyoloji laboratuvarında uzmanlar tarafından geliştirilerek 5 günün sonunda kaliteli embriyolar seçilerek anne rahmine transfer edilir (taze embriyo transferi).
- Tranfer işleminden 12 gün sonra hastamız laboratuvarda kan vererek Bhcg dediğimiz gebelik testini yaptırır ve gebe olup olmadığını öğrenir.
Ayda Tüp Bebek Ekibi olarak, yumurta ve spermin birleştirilmesinde hangi tekniği kullanıyoruz ?
Laboratuvar ortamında yumurta ve spermin birleştirilmesi 2 türlü olabilmektedir;
- IVF Yöntemi: Yumurtalar toplandıktan sonra embriyoloji laboratuvarımızda yumurtaların konulduğu dölleme kabına temizlenip hazırlanan gerekli miktardaki spermlerin eklenmesi ve doğal olarak spermin yumurtayı döllemesinin beklenmesi yöntemidir.
Bu yöntem sadece yeterli sperm ve yumurta sayımı ve kalitesine sahip olan bireylere uygulanabilir. Tüp bebekte uygulanan en eski yöntemdir ve artık birçok ülkede daha az tercih edilmektedir.
- ICSI Yöntemi: Yumurtalar toplanıp dış kumulus zarından ayrıldıktan ve spermler ejekulattan temizlenip ayrıldıktan sonra kaliteli olan yumurta ve spermlerin makine yardımı ile birleştirilmesi durumudur. Her bir olgun yumurta için bir adet kaliteli sperm seçilir. Hareketli spermler mikro iğne uçları ile hareketsiz hale getirilir. Her bir uygun sperm iğne yardımı ile taşınarak var olan her bir olgun yumurta sitoplazmasının içine bırakılır (Mikroinjeksiyon).
Kliniğimizde en çok ICSI yani mikroinjeksiyon yöntemi tercih edilmektedir.
Mikroinjeksiyonun faydaları:
Mikroinjeksiyon yönteminin tercih edilmesinin nedenlerinden biri, hastanın yumurtalarının döllenme aşamasına girmeden kumulus zarından embriyoloji uzmanları tarafından ayrılarak olgun yumurtaların hangilerinin olduğu tespit edilip bu yumurtalara işlem yapılabilmesidir.
Bu sayede döllenme işleminde daha sağlıklı sonuçlar ortaya çıkar ve hastanın yumurta kalitesi ve derecesi bilinmiş olunur.
Sperm mikro iğneler yardımı ile direk olarak yumurta zarına bırakıldığından spermin yumurtayı delip geçememesi gibi riskler yoktur. Böylelikle yumurta ile spermin döllenme olasılığı daha yüksektir.
Mikroinjeksiyon yardımı ile mikroskop altında 40 kat büyütülerek seçilebilen spermler ile en kaliteli spermler seçilir ve yumurtaya aktarılır. Böylelikle hastanın embriyo gelişimine ve kalitesine büyük katkı sağlar.
Hangi durumlarda yumurta toplanıldığı ay transfer yapılamaz ?
Yumurta rezervi fazla olan özellikle PCO hastalarında vücudun yumurta toplama işleminden sonra dinlenip normale dönmesi gerektiğinden aynı ayda transfer planlanması mümkün değildir.
Yine aynı şekilde belirli hormon değerleri yüksek olan bayanlarda vücut en az 2 hafta dinlendirildikten sonra bir sonraki adeti ile transfer için tedaviye başlatılması hem başarı şansını arttırmak hem de hastanın daha rahat bir hamilelik geçirebilmesi için daha sağlıklıdır.
Ayda tüp bebek de başarı şansını daha da arttırdığı için, genellikle yumurta toplama ayından sonra kişinin vücudunun transfer işlemine hazır olduğu ay belirlenip o ay embriyolarını anne rahmine transfer etmeyi tercih ediyoruz. Bu tarz transfer işlemini donmuş embriyo transferi diye adlandırıyoruz.
Transfer işlemi yapıldığı gün kaç haftalık hamile olmuş oluyorsunuz ?
Blastokist yani embriyo gelişiminin 5. günü transferi yapan hastalarımız transfer gününden itibaren 2 hafta 5 günlük Embriyo gelişiminin 3. günü transferi yapan hastalarımız transfer gününden itibaren 2 hafta 3 günlük hamile sayılmış oluyorlar.
Transfer işleminden sonra anne adayı ne kadar zaman iğne ve hap kullanımına devam etmelidir ?
Tranfer aşaması ile birlikte anne adayının rahminin bebeğin tutunabilmesi için doğru şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bunun içinde belirli hap ve iğnelere ihtiyaç vardır.
Bu hap ve iğneler;
- Taze embriyo transferi yapılacak ise yumurtaların toplanıldığı gün tedaviye başlanıp 3 veya 5 gün sonra embriyo transferi yapıldıktan sonra doktorunda kararına göre genellikle iğne ve hap kullanımı 8 hafta devam eder.
- Donmuş embriyo transferi yapılacak olan hastalarda, transferin yapılacağı ayın adetinin 2. veya 3. günü yaklaşık 12 gün süren bir hap tedavisine başlatılır. Sonrasında 5 gün boyunca iğne tedavisi eklenerek 6. gününde embriyolar transfer edilir (toplamda yaklaşık 17 gün). Embriyo transferi yapıldıktan sonra doktorunda kararına göre genellikle iğne ve hap kullanımı 8 hafta devam eder.
Hap ve iğne tedavisinin amacı bayana ihtiyacı olan hormonları vermek ve bebeğin düşük riskini en aza indirebilmek içindir.
Tüp bebek işlemi ücretine neler dahildir ?
- Bizimle yaptığınız tüm görüşmeleriniz,
- İşleme girecek olan spermin değerlendirilip muhafaza edilmesi ve hazırlığı,
- Anestezi altında yumurtaların toplanması işlemi,
- Embriyoların embriyoloji laboratuvarında oluşturulması ve geliştirilmesi işlemi,
- Transfer edilecek embriyoların transfer gününe kadar dondurulup muhafaza edilmesi,
- Transfer işleminden önce embriyoların çözülmesi işlemi,
- Anne adayının transfere hazırlığı işlemi/ilaç ve iğne tedavisi süreci,
- Embriyoların anne adayına transferi işlemi.
Tüp bebek işlemi ücretine neler dahil değildir ?
- Anne adayının adetinin kullanacağı tüm iğne ve ilaçlar,
- Anne ve baba adayından istenilen kan testleri,
- Oluşan fazla embriyoların transferden sonra saklanması.
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İŞLEMİ ÜCRETİ: 3.500 €
KALAN EMBRİYOLARIN SAKLANMASI: YILLIK 600€