Sperm Donasyonu
Sperm donasyonu nedir ?
Baba olmak isteyen kişinin kendi spermlerinin yetersiz olduğu veya hiç olmadığı durumlarda uygulanan işlemdir. Kişinin kendi spermi ile hamilelik mümkün olamayacağından, baba olmak isteyen kişinin kan grubu ve özelliklerine uygun sperm bağışçısı seçilirve merkezimize başvurup baba olmak isteyen kişinin onayı alındıktan sonra bağışçının sperm hücreleri tedavide kullanılır.
Uygun ve olgun yumurta hücreleri sperm hücreleri ile Ayda tüp bebek laboratuvarında birleştirilerek embriyolar oluşturulur. Oluşan embriyolardan kaliteli yani gebelik oranı yüksek olanlar anne adayına transfer edilir.
Sperm donasyonu tedavisine kimler başvurabilir ?
- Çeşitli sebeplerden ötürü üreme organlarında sperm veya sperm hücresi bulunmayanlar,
- Kanser vb. sebepler ile kemoterapi gören, gonadların alınması veya zarar görmesi durumlarına maruz kalanlar,
- Üreme organlarında sperm hücresi bulunan ancak yumurtayı dölleyecek veya sağlıklı & kaliteli geliştirerek embriyo oluşturmasını sağlayacak güce sahip olamayan sperm varlığında,
- Antropoza giren kişilerde,
- Bekar anne (single mother) olarak kliniğimize başvurup ebeveyn olmak isteyen bayanlar.
8 adımda sperm donasyonu süreci;
- Öncelikle sperm donasyonu tedavisini düşünen hastalarımızın bizimle iletişime geçmeleri gerekmektedir.
- Sonrasında hastalarımız ile telefon veya e-mail yolu ile haberleşerek onların çocuk sahibi olmak için geçirdikleri önceki süreçleri dinliyoruz.
- Daha sonra kendileri için bir tedavi-öneri planı çizilerek kendilerinden istediğimiz kan testleri ve diğer gerekli testler ile dökümanları kendilerine gönderiyoruz.
- İstediğimiz testler ve dökümanlar elimize ulaştıktan sonra hastamız için gerekli olan tedavi sürecini başlatıyoruz ve kişinin gelmek isediği ay’ı netleştiriyoruz.
- Gelmek istedikleri ay:
Bayanda o ay’ın adetin 2. veya 3. gününde günlük hap ve/veya iğne tedavisi başlatılarak yumurtalıklarındaki foliküllerini (yumurtalarını) olgunlaştırma sürecine giriyoruz.
Yumurta olgunlaştırma süreci her bayanda farklı olup yaklaşık 12 gün sürmektedir.
- Yumurta olgunlaştırma sürecinden sonra anne adayı yaklaşık 30 dakika süren anestezi altında bir operasyon sürecinden geçerek yumurtaları toplanır ve aynı gün sperm hücreleri ile döllenme aşamasına gidilir.
- Döllenen yumurtalar genellikle 5 gün boyunca embriyoloji laboratuvarında uzmanlar tarafından geliştirilerek 5 günün sonunda kaliteli embriyolar seçilerek anne rahmine transfer edilir.
- Tranfer işleminden 12 gün sonra hastamız kanda Bhcg dediğimiz gebelik testini yaptırarak hastamızın gebelik sonucunu öğrenebiliyoruz.
Sperm donasyonu işlemi için yaklaşık kaç gün Kıbrıs’ta kalmam gerekmektedir ?
Sperm donasyonu işlemi 3 aşamadan oluşmaktadır;
- Tedavinin ilk aşaması olan, annenin iğne tedavisi ile geliştirilen yumurtalarının olgunlaşma süreci. (Bu tedavi bayanın adetinin 2. Veya 3. Günü başlanır.) Yumurta olgunlaştırma süreci her bayanda farklı olup yaklaşık 12 gün sürmektedir.
- Yumurta toplama gününden embriyo gelişimine kadar geçen süre. Embriyolar 3. Gün transfer edilecek ise 4 gün, embriyolar gelişimin 5. Günü transfer edilecek ise 6 gün sürmektedir.
- Embriyo transferi. Embriyo transferi yumurta gelişiminin 3. Veya 5. Günü yapılır ve mümkünse ailenin transfer gecesini Kıbrıs’ta geçirmesi istenir.
Kısacası, tedavi süreci toplam 17 ile 21 gün arasında olup annenin iğne tedavisi ile geliştirilen yumurtalarının olgunlaşma sürecine ve embriyoların transfer edileceği güne göre Kıbrıs’ta kalma zamanı değişmektedir.
Yurtdışından gelecek olup yaklaşık 17-21 gün KKTC’de kalamayacak olan hastalarımız için:
Bayanın adetin 2. veya 3. gününde yaşadığı yerde bulunan kendi kadın doğum doktorunda istediğimiz muayeneler yapıldıktan sonra, Tetikler foliküllerin geliştirilmesi süreci takip edilir.
Uzaktan tedavi yapılan hastalarımızda bayanın tedavisinin maksimum 9. gününde Kıbrıs’ta olması gerekmektedir.
Bu şekilde tedavi görecek hastalarımız kadın doğumcularına tedaviye başlamadan önce durumu anlatıp izin almaları gerekmektedir ve kadın doğumcuları bizlerle irtibat halinde olmalıdırlar.
Bu şekilde, uzaktan takip ile yürütülen tedavi yöntemi ile Kıbrıs’ta kalma süreniz en fazla 9 gün azalmaktadır.
Sperm donasyonu için spermler hangi bankalardan temin ediliyor ?
Sperm hücrelerini, Avrupa’nın en büyük ve çeşitliliği bol sperm bankalarına sahip olan Danimarka’dan getirtiyoruz.
Merkezimiz en çok European Sperm Bankası ve Cryos Sperm Bankası ile çalışmaktadır.
Getirtilen tüm sperm hücreleri sertifikalı olupK.K.T.C. sağlık bakanlının bizlerden talep ettiği tüm kan testlerine sahiptir.
Tedavinize başlamadan önce sperm profilinizi seçmeniz, eğer var ise bağışçının çocukluk resmini görebilmeniz ve bağışçıya ait geniş profilini incelemeniz mümkündür.
SPERM DONASYONU İŞLEMİ ÜCRETİ: 5.500 €
KALAN EMBRİYOLARIN SAKLANMASI: YILLIK 600€