Yumurta Donasyonu
Yumurta donasyonu nedir ?
Bayanın kendi yumurtalarının yetersiz, kalitesi düşük veya hiç olmadığı durumlarda hamileliğin mümkün olamadığı için yumurta bağışçısından yumurta alınarakuygulanan yöntemdir.
Ekibimiz tarafından bayanın kendi kan grubu ve tipik özelliklerine uygun bir yumurta bağışçısı seçilerek yine ekibimizin hazırladığı protokoller ta takibi ile bağışçının işlemi yapılır. Yumurta bağışçısı merkezimize alıcı için yumurtalarını bağış eder, embriyolar oluşturulur ve böylelikle hamile kalmak isteyen bayana embriyolar transfer edilerek hamile olma imkanına sahip olur.
Yumurta donasyonu tedavisi hangi durumlardaki bayanların tercihidir ?
- Menapoza giren bayanların,
- Yaşı ilerleyip yumurta rezervleri gittikçe azalmaya başlayan bayanların,
- Yaşı ilerleyip kendi yumurtaları ile oluşturulan embriyoların gelişmesine rağmen sağlıklı embriyolar olmadığı için gebelik testinin olumlu sonuçlanmadığı veya düşükler ile sonuçlanan bayanların,
- Genellikle yaş ilerdedikçe, kendi yumurtaları ile oluşan embriyoların; genetik test sonucuna göre sağlıksız/transfer edilemez olduğu durumlarda,
- Çeşitli genetik bozukluklar sebebi ile yumurtaların düşük kalitede olduğu için uygun seviyede embriyo oluşturamayan bayanlarda,
- Yaşı genç olmasına rağmen AMH değerinin olması gerekenden düşük, FSH değerinin de olması gerekenden yüksek olduğunda (Erken menapoz),
- Kanser vb. sebepler ile kemoterapi gören, yumurtalıkların alınması veya zarar görmesi durumlarına maruz kalan bayanların,
Evlat sahibi olup aile kurabilmesi için yumurta donasyonu tedavisine başvurulur.
Neden evlatlık edinmeyip yumurta donasyonu tedavisine gidilmeli ?
Hamilelik duygusunu tatmak, anne olmak isteyen her bayanın hakkıdır. Çeşitli sebeplerden ötürü yumurta rezervlerimizin işlevinin azalması veya işlevini tamamen yitirmesi maalesef elimizde olan bir şey değildir. Hayat yeterince stresli ve acımasız iken bilim bize anne olabilme duygusunu daha iyi tadabilmemiz için kapılarını ‘yumurta donasyonu’ tedavisi ile açmıştır.
4 madde ile yumurta donasyonunu evlatlık edinmeden ayıran annamlı ve önemli özellikler;
1. Yumurta donasyonu tedavisine evet diyerek hamilelik duygusunun nasıl bir his olduğunu, bebeğinizi kendiniz doğurup kendi sütünüz ile besleyebilmek, evladınıza kendinizden bir şeyler katabilme şansını yakalarsınız.
2. Ayrıca yumurta donasyonunun en çok tercih edilme sebeplerinden biri de yumurta bağışçınızın sizin istediğiniz özelliklerde ve kendi kan grubunuza uygun anonim bir bağışçıolmasıdır. Böylelikle bebeğinizin evlatlık edinmedeki gibi sonradan sizden alınması gibi bir durum ile karşı karşıya kalmazsınız.
Ayda tüp bebeğe gelen her hastamızın yumurta bağışçısından beklediği çok farklı özellikler vardır. Birçok hastamız kendi din ve kendi görüntüsüne uygun bir bağışçıdan yumurta almak isterler. Ayda tüp bebek olarak çok geniş bir donör havuzuna sahibiz,hastalarımızın diledikleri özellikte anonim bağışçılar seçip kendilerine tercih hakkı veriyor ve bağışçı profili seçimini hastalarımıza bırakıyoruz.
3. Aynı zamanda yumurta donasyonu tedavisine eşi/partneri ile başvuracak olan bayanlarda eşinin spermlerini kullanılıp embriyolarını oluşturabiliyoruz. Böylelikle çiftlerden en az birinin genetik özellikleri bebeğe aktarılmış oluyor.
3. Aynı zamanda yumurta donasyonu tedavisine eşi/partneri ile başvuracak olan bayanlarda eşinin spermlerini kullanılıp embriyolarını oluşturabiliyoruz. Böylelikle çiftlerden en az birinin genetik özellikleri bebeğe aktarılmış oluyor.
4. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; rahim ve meme kanseri gibi kadınsal yapılardan/organlardan gelebilecek kanser riskini en aza indirmenin yolu en azından bir kere hamile kalmaktangeçiyor. Yine bu sebeple sağlığımız açısından da yumurta donasyonu tercih etmek anlamlı ölçüde önem taşıyor.
Ayda tüp bebek’te yumurta donasyonu süreci nasıl işliyor ?
Tüp bebek işlemine başvuran hastaların en baştaki çekincelerinden biri de hamile kalabilecekmiyimdir. Hastalarımız tedavi’ye başlamadan önce bilmelidirler ki kendileri bebeklerini kucağına almayı istedikleri kadar bizde onlar için başarılı olmalarını istiyoruz ve bunun için canla başla çalışıyoruz. Yumurta donasyonu süreci çok basitmiş gibi gösterilse de detaylı bir işlemdir ve özveri ile çalışma gerektirir.
6 adımda yumurta donasyonu süreci;
- Öncelikle yumurta donasyonuna başvurmak isteyen hastalarımız bize telefon veya mail aracılığı ile ulaşmaları gerekmektedir.
- Sonrasında bizler hastalarımız ile iletişime geçerek onların çocuk sahibi olmak için geçirdikleri önceki süreçleri ve bizden beklentilerini öğreniyoruz.
- Daha sonra kendileri için bir tedavi-öneri planı çizilerek kendilerinden istediğimiz kan testleri ve diğer gerekli testler ve dökümanları kendilerine gönderiyoruz.
- İstediğimiz testler ve dökümanlar elimize ulaştıktan sonra taze yumurta ile işlem yaptırmak isteyen ailelerde; eşlerini sperm vermeleri için kliniğimize günübirlik davet ediyoruz.
- Sperm hücreleri alınıp merkezimizde muhafaza edildikten ve eşlerin rıza beyanları alındıktan sonra kendilerine uygun yumurta bağışçısının işlemlerini başlatıyoruz ve sonrasında aile için embriyoları oluşturuyoruz. Bu süreç yaklaşık 20 gün-2 ay arasında sürüyor. Bu tarih kendilerine uygun bağışçının eşleşmesine, bağışçının adet gününe göre değişiyor.
- Embriyoların kaliteli bir şekilde oluştuğundan emin olduktan sonra anne adayımızı transfer işlemi için tedaviye başlatıyoruz.
Peki neden spermi önceden vermeliyiz ? Tüm tedaviyi aynı zamanda yaptıramaz mıyız ?
Anne adayının tedaviye başlatılıp aynı zamanda bağışçınında da tedaviye başlatılması hem ayarlama açısından zor hem de riskli bir durumdur.
- Aileye en uygun olan/ seçilen bağışçınınadeti ile hastanın tedaviye başlatılması veya hastanın izin dönemine denk getirilmesi nerede ise imkansızdır.
- Ayrıca eş zamanlı yapılan bu işlemde embriyolar anneye transferden hemen önce oluşturulacağından;
Embriyoların oluşamama, istenilen cinsiyetin çıkmaması veya kalitesinin yetersiz olma gibi durumlarında anne adayının da aynı zamanda tedaviye başlatıldığı için böyle bir durumda anne adayına transfer işleminin iptali/ertelenmesi riski vardır.
- Sperm örneği önceden verilerek, doğru ve istenilen özelliklerdeki bağışçının ayarlanması yapılabilir ve de embriyoların kaliteli bir şekilde geliştiğinden emin olunarak başarı şansı en yükseğe çıkartılabilir.
Yumurta donasyonu işlemi ücretine neler dahildir ?
- Bizimle yaptığınız tüm görüşmeleriniz,
- İşleme girecek olan spermin değerlendirilip muhafaza edilmesi,
- Yumurta bağışçınızın tüm tedavi masrafları (ilaçları,muayeneleri,genetik ve kan testleri vb.),
- Yumurtaların toplanması işlemi,
- Embriyoların embriyoloji laboratuvarında oluşturulması ve geliştirilmesi işlemi,
- Transfer edilecek embriyoların transfer gününe kadar dondurulup muhafaza edilmesi,
- Transfer işleminden önce embriyoların çözülmesi işlemi,
- Anne adayının transfere hazırlığı işlemi/ilaç ve iğne tedavisi süreci,
- Embriyoların anne adayına transferi işlemi.
Yumurta donasyonu işlemi ücretine neler dahil değildir ?
- Anne adayının transfer hazırlığı ve transferden sonraki yaklaşık 2 ay boyunca kullanması gereken hap ve iğneleri,
- Oluşan fazla embriyoların transferden sonra saklanması.
YUMURTA DONASYONU İŞLEMİ ÜCRETİ: 5.500 €
KALAN EMBRİYOLARIN SAKLANMASI: YILLIK 600 €